«Село Сивки: хроніки Другої світової війни». Сторінками історико-краєзнавчого екскурсу

До 1968 року на карті Чернігівського району було мальовниче село Сивки, яке, мабуть було квітучим, з багатою історією та чудовими людьми. Наразі цього села вже немає майже 50 років. І багато жителів району, навіть не здогадуються, що Сивок, як адміністративного центру вже не існує. Але залишилися люди, які прекрасно пам’ятають своє коріння.

Все частіше двері Чернігівської центральної районної бібліотеки відкривають уродженці Сивок, що проживають в різних куточках району – Марія Ребенок, Петро Бабич та Микола Кирієнко, аби згадати минуле та поділитися матеріалами домашніх архівів. Саме так, у тісній співпраці бібліотеки, краєзнавців та сивківців і народилася ідея поділитися цими спогадами та власними роздумами з широким загалом краян. 23 червня 2016 року земляки зібралися у гостинному Михайло-Коцюбинському на історико-краєзнавчий екскурс «Село Сивки: хроніки Другої світової війни», щоб вшанувати подвиг своїх батьків та дідів у Другій світовій війні.

Традиційно вшанування почалося з мітингу біля Меморіалу загиблих воїнів. Слова вдячності та пам’яті сказали голова Чернігівської райдержадміністрації Віктор Корж, голова Чернігівської районної організації ветеранів Анатолій Скуратович та голова районної ветеранської організації воїнів АТО Сергій Левченко. До Меморіалу гості поклали квіти та вшанували загиблих хвилиною мовчання.

Ідеєю підготованого районною бібліотекою заходу стало вшанування конкретних людей, які не шкодували власного життя для захисту рідної землі, ОЛЮДНЕННЯ Перемоги над нацизмом. Своїми спогадами зі сцени Михайло-Коцюбинського районного будинку культури поділилися із земляками уродженці с. Сивки – учасник бойових дій Навозенко Дмитро, який нині мешкає зараз у Москалях, Кравченко Марія із Жукоток, що так і не діждалася з війни батька, Кисла Марія з Чернігова, яка з гордістю розповідала про нагороди свого батька та про його повоєнне життя, чернігівець Бабич Петро повідав сімейну історію про долю своєї матері. Завдяки ведучим краєзнавчого екскурсу Інні Шовкун та Олені Сердюк, працівникам районної бібліотеки, спілкування було душевним і швидше нагадувало зустріч давніх друзів, ніж офіційний захід. Громадський діяч Віталій Бекешко вручив подарунки учаснику бойових дій Другої світової війни Дмитру Навозенку та Ганні Бабич з с. Жукоток, яка втратила чоловіка на війні та самостійно піднімала дітей.

Несподіваним подарунком для сивківців стали матеріали, зібрані головою Чернігівської районної спілки краєзнавців, заступником голови ЧРДА Андрієм Курдановим. Ці матеріали вони зможуть використати для створення сивківського земляцтва чи відкриття музею історії давно вже неіснуючого села.

Оксана Колесник

Марія Городня

зустріч сивківців 2016зустріч сивківців 2016

зустріч сивківців 2016зустріч сивківців 2016

зустріч сивківців 2016зустріч сивківців 2016

зустріч сивківців 2016зустріч сивківців 2016

Кiлькiсть переглядiв: 872

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.