Повернутися до звичайного режиму

Бібліотечний тиждень: 6 – 12.03.2017 р. Інформаційний огляд

За доброю традицією, щорічно в березневі дні, центральна бібліотека району організовує загальнорайонний тиждень Шевченківської книги «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття». Вшановуючи високий творчий геній українського мислителя, поета, художника Т.Г.Шевченка та з нагоди 203-ї річниці від дня його народження, заклади централізованої бібліотечної системи спільно зі школами, творчими колективами, просвітницькими установами та організаціями запросили громади на літературно-мистецькі вечори, вечори-портрети, літературні години, численні книжкові та мистецькі експозиції. Літературно-просвітницькі шевченківські читання «Нам треба твого голосу, Тарасе!», «Шевченкове слово – то гімн українців», «Нас єднає Шевченкове слово» відбулися в Олишівці, Новоселівці, Пакулі, Серединці, Брусилові, Киселівці, Кувечичах, Халявині, Лукашівці, Павлівці, Андріївці, багатьох інших закладах ЦБС. На літературно-мистецькі свята «Живе і вічне слово Кобзаря», «Шевченко наш. Він для усіх століть» запросила Киїнська та Левковицька бібліотеки; літературно-музичну акварель «Постає твій образ, наче промінь» та «Святим, огненним словом…» підготували Довжицька, Новобілоуська, Дніпровська бібліотеки; до коментованих читань «Божу іскру він проніс крізь життєвий шлях» залучила Черниська бібліотека; взяти участь у мистецькій виставці, літературній вікторині та відео-мандрівці «Його благославила доля славою святою» запросили Олишівська та Петрушинська бібліотеки. Для юних читачів у Шевченкові дні улюбленим заняттям стали літературні та мистецькі вікторини, змагання знавців творчості, конкурси знавців Шевченкового слова. Учасників таких заходів зібрала центральна дитяча бібліотека.

10 березня на районні Шевченківські читання «Наш край – історії скарбниця, тут б’ється серце Кобзаря» запросила центральна бібліотека та краєзнавці району до історичного Седнева. Урочистості розпочалися в центрі селища з покладання квітів до підніжжя пам’ятника Т.Шевченка і продовжилися на території Садиби Лизогубів. Гостей зустрічала розгорнута літературно-мистецька експозиція, підготовлена Седнівською селищною бібліотекою. Її вдало доповнювали роботи майстрині-вишивальниці Зінаїди Лук’яненко, в центрі яких – вишиване панно з портретом Кобзаря та його вічним «Заповітом».

Ведуча Оксана Колесник, директор Чернігівської районної ЦБС, запросила гостей на відкриття банера «Седнів у живописних творах» – спільного проекту Чернігівської райдержадміністрації, Чернігівського обласного художнього музею ім. Галагана, Седнівської селищної ради та Чернігівської районної організації Спілки краєзнавців України. Ірина Ральченко, директор Чернігівського обласного художнього музею ім. Г.П. Галагана, говорила про те, що Тарас Шевченко був одним із перших художників, які почали малювати краєвиди Седнева. Голова районної організації Спілки краєзнавців України, заступник голови райдержадміністрації Андрій Курданов подарував настоятелю Георгіївської церкви отцю Тимону банер «З літопису Георгієвської церкви».

Голова Чернігівської районної державної адміністрації Віктор Корж у своїх словах звернув увагу на спадкоємність поколінь, наголосивши, що ми, нащадки Митця, повинні зберігати його спадщину і примножувати її своїми досягненнями.

Під звучання пісні «Думи мої», виконаної аматорським колективом місцевого будинку культури до пам’ятника Шевченка лягли квіти.

Як зазначила ведуча читань Оксана Колесник, мальовниче містечко Седнів надихало на творчість багатьох митців. Тож символічно, що саме в шевченківські дні, громада району вшанувала творчість Леоніда Глібова, 190-річчя від дня народження якого ми відмічаємо цього року. До пам’ятника відомого байкаря і лірика під його славетну пісню «Стоїть гора високая» лягли квіти, прозвучала поетична посвята Світлани Чугай в авторському виконанні.

Шевченківські читання продовжилися у залі Седнівського навчально-виховного комплексу – вчителі та учні презентували глядачам літературно-мистецький портрет Кобзаря «Його пісня, його дума не вмре, не загине».

До річниці з дня народження Тараса Шевченка в Киїнці проходив літературно-мистецький тиждень «Пишаємося славою твоєю», організований працівниками місцевої бібліотеки та викладачами школи. Протягом тижня кожен шкільний урок розпочинався п’ятихвилинкою Кобзаревих поезій, а учні готували стіннівки, реферати. Вчитель образотворчого мистецтва Ірина Полулях провела конкурс малюнків «Пензлем за творами Шевченка». Сільська та шкільна бібліотеки підготували виставки книг «В сім’ї вольній, новій» та «Великий Кобзар». Завідуюча сільської бібліотеки Світлана Семенець та вчитель української літератури Любов Тарасенко разом з восьмикласниками підготували музично-літературну композицію «Ми тебе не забули Тарасе!» та Шевченківське свято «Вінок Кобзареві». Особливо проникливо твори Великого Кобзаря читали Роман Кобзар, Діана Литвин, Катерина Фурсенко. Учителі української мови Тетяна Дудчина та Віра Піджара запросили юнацтво на літературну вітальню «Наш Шевченко». (Людмила Лисенко, заступник директора з виховної роботиКиїнської ЗОШ).

Киїнської сільської бібліотекивиставка в киїнці

Життєвий шлях Кобзаря, його творча спадщина не залишили байдужими учасників заходів «Єднаймо душі словом Кобзаря» Хмільницької сільської бібліотеки-філії. Вдало переплітались виразне читання та інсценування уривків з поем Шевченка. На виставці-елегії відвідувачі знайомилися з іменами жінок, які в різний період полонили серце Великого Кобзаря. Книжковий вернісаж «Єднаймо душі словом Кобзаря», представлений програмою тижня, теж не залишив байдужими відвідувачів бібліотеки. Щоб викликати інтерес до художнього слова у дітей, бібліотека організувала літературну хвилину «Шевченкове слово у серці моєму», під час якої юні читачі декламували вірші митця.

Працівники бібліотеки та будинку культури у день народження Т.Шевченка завітали з квітами до місцевої вишивальниці Ганни Федосівни Кобець, яка з особливою любовˈю і натхненням вишила шість його портретів. Один з них нині прикрашає стіни сільської бібліотеки. (Ганна Якименко, завідуюча Хмільницької бібліотеки-філії ЦБС).

Хмільниця

Хмільницької сільської бібліотеки-філіївиставка в Хмільниці

Огляд підготувала Марія Городня,

провідний методист ЦБС

Кiлькiсть переглядiв: 450

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.