Повернутися до звичайного режиму

Бібліотечний тиждень: 27.03 – 5.03. 2017 р. Інформаційний огляд

2 березня у Старому Білоусі відбулася зустріч з місцевою майстринею декоративної творчості, поетесою Наталією Михайлівною Дорошенко. Бібліотека презентувала мистецьку експозицію творчих робіт майстрині «Мій рідний край». Наталія Ммхайлівна представила свої роботи, читала вірші та із захопленням слухала свої поезії у виконанні юних читців. (Повідомила Любов Макеєнко, завідуюча Старобілоуської сільської бібліотеки).

2 березня, вшановуючи пам'ять жертв, які загинули у роки нацистського свавілля у полум’ї спалених міст і сіл Чернігівщини 74 роки тому, в приміщенні місцевої школи Андріївська бібліотека розгорнула озвучену книжково-ілюстративну виставку «Трагедія спалених сіл… Ніщо не забуто». Бібліотекар Ніна Мосічук ознайомила з експозицією історико-інформаційної, мемуарної, художньої та довідкової літератури, що висвітлює трагічні події березня 1943 року у місті Корюківка та селі Яцево Чернігівського району. (Повідомила Ніна Мосійчук, бібліотекар Андріївської сільської бібліотеки).

Андріївка 2017

Андріївка 2017

Андріївка 2017

Бібліотечна акція «Добром зігріте серце» в Олишівці.

Григорій Іванович Шевченко нещодавно відзначив ювілейну дату на своєму рушнику долі. З теплими і щирими словами привітань до нього завітали голова селищної ради Сергій Малець, завідувачка селищної бібліотеки Тетяна Шеремет, директорка Будинку культури Ніна Назаренко з фольклорним дуетом Олишівського будинку культури.

За плечима Григорія Івановича 90 років. Але мудрість визначається не цифрами в день народження, її завжди помітно у чесних вчинках і добрих справах. А їх у сивочолого ветерана ой як багато. В 1944 році Григорій Іванович Шевченко став до лав захисників Вітчизни від нацистських окупантів. Саме на плечах таких людей, як Григорій Іванович лежала відповідальність за майбутнє нашої держави, саме такі як він солдати, зуміли героїчно захистити нашу Батьківщину, розгромивши нацистів.

Мільйони людей забрала Друга світова війна… Не дають спокою глибокі рани війни Григорію Івановичу, повертають знову і знову до своїх друзів-земляків, які навіки залишилися спочивати у братських могилах на чужині, до рідних і близьких, душі, яких простріляні похоронками, до рано посивілих дітей війни, які не побачили своїх батьків і пережили пекло окупації. Рядовий стрілок Григорій Шевченко любить розповідати про те як він з однополчанами зустріли звістку про Перемогу. Але лише через сім років служби він ступив на рідний поріг.

Крок за кроком, разом з мільйонами побратимів, Григорій Іванович відбудовував народне господарство. Він пам'ятає кожен день нелегкого повоєнного часу.

Гарну родину має ветеран. Поруч з ним – вірна дружина Надія Сергіївна, відома олишівська ланкова-орденоносиця, та донька. Син Микола в Києві керує бізнесом. Онук – проживає аж в Англії. Життєвий шлях Григорія Івановича Шевченка став невід’ємною частиною історії нашого селища, всієї держави.

Розквітла душа у ветерана від щирих побажань. Усі присутні зичили йому міцного здоров'я, дякували за невтомну працю і добре серце. Тож, дорогий ювіляре, хай дає Вам Всевишній на землі ще багато світлих днів і щасливих років! (Повідомила Тетяна Шеремет, завідувачка Олишівської селищної бібліотеки-філії).

Олишівка 2017

Олишівка 2017

Пісківська сільська бібліотека та її завідуюча Світлана Андросенко стала одним з організаторів зустрічі поколінь «Вони творили історію України», яка відбулась у приміщенні місцевої школи. Бібліотека презентувала розгорнуту виставку літератури та документальних матеріалів, дорослі і діти із захопленням слухали розповідь гостя – Миколи Семеновича Петрушевця, льотчика-випробовувача І класу, полковника у відставці, уродженця сусіднього села Підгірне. Перед присутніми розгорнулися сторінки життя відомого земляка: навчання у школі, освіта у будівельній школі № 1 м. Чернігова, участь у будівництві Чернігівської ТЕЦ, навчання у вищому авіаційному училищі, служба на аеродромі Текель в Угорщині. Потім була окрема розвідувальна ескадрилья на аеродромі Кунмадараш та участь у подіях, що відбувалися 1968 року в Угорщині, далі – Казахстан, Чехословакія, Амурська область Росії, Приморський край. Тільки на початку 90-х Микола Петрушевець зміг повернутися на рідну Чернігівщину, приступивши до служби на кафедрі тактики Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків. В послужному списку полковника, військового льотчика І класу – вильоти на ЯК-18, МіГ – всіх модифікацій, 3100 годин нальотів. З 1993 року полковник запасу продовжив службу в МНС Чернігівської області. Нині, вийшовши на відпочинок, є час зайнятися домашніми справами, приємна робота на дачі, захоплення рибальством, грою в шахи і , звичайно ж, активне громадське життя. (Повідомила Світлана Андросенко, бібліотекар Пісківської сільської бібліотеки).

Багатим на літературні події виявився нинішній бібліотечний тиждень.

В останній день зими, 28 лютого, Чернігівська районна бібліотека гостинно відкрила двері перед своїми друзями, які прийшли привітати відому українську письменницю Олену Печорну. Літературна вітальня під містичною назвою «Магія творчості Олени Печорної» мала багато сюрпризів, як для письменниці, так і для її гостей.

Вітали іменинницю директор Чернігівської районної ЦБС Оксана Колесник, голова Чернігівської обласної організації Національної спілки письменників України Ганна Арсенич-Баран, заступник голови Чернігівської РДА Андрій Курданов, відомий поет Дмитро Іванов, письменниця Олена Конечна, головний редактор «Нашого краю» Наталія Бушай, дитяча письменниця Тетяна Пакалюк, перша вчителька Наталія Сапун,бібліотекар із Льгова Ольга Тютюнник та колеги з Обласної юнацької бібліотеки Марина Латамарчук та Ганна Лобода. Справжньою несподіванкою для іменинниці стало відеовітання від Міли Іванцової, яка побажала їй творчого лету та задоволення від творчості та телефонограма від Надії Галковської з написаним на честь Олени віршем. Краплинку душевності святу додали вітання від бабусі Галі, тітки Наталі та сестри чоловіка Юлії.

Окрім квітів і найкращих побажань іменинниця отримала музичні вітання від своїх колег-бібліотекарів Інни Шовкун та Марини Черниш з чоловіком, кружляла у вальсі з Дмитром Івановим, та із задоволення дивилася відеоказку «Про принцесу Олену», подаровану колективом обласної юнацької бібліотеки. Подарунком учасників літературно-мистецької вітальні «Краяни» стала пісня-побажання «Многая літа», до якого приєдналися всі гості літературної вітальні Олени Печорної. (Оксана Колесник, директор Чернігівської районноїЦБС).

Магія творчості Олени Печорної

Печорна 2017

Печорна 2017

60-річчю від дня народження Валентини Мастєрової, відомої письменниці України, присвятили бібліотеки ЦБС літературні обговорення «Творчий автограф Валентини Мастєрової» (Т.-Слобідська бібілотека), літературно-мистецькі вітальні («Краяни»), літературні калейдоскопи «Сучасні книги високого рейтингу. В.Мастєрова» (ЦДБ).

2 березня літературне обговорення творів В.Мастєрової для читачів Анисова організували завідуюча бібліотеки Валентина Татаренко та директор будинку культури Марина Звоник. З власним розкриттям багатогранності тем творчості письменниці долучилися Тетяна Молибога, учасниця партизанського руху на Чернігівщині та Ніна Максименко, багаторічна читачка бібліотеки. (Повідомила Валентина Татаренко, завідуюча Анисівської сільської бібліотеки).

190-річчю від дня народження класика української літератури Леоніда Глібова, чиє життя і творчість тісно пов’язане з Чернігівським краєм, присвятили літературні портрети, озвучені книжкові виставки, поетичні години Киселівська, Седнівська, Трисвятськослобідська та інші бібліотеки району.

В рамках загальнорайонного тижня Шевченківської книги «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття» 4 березня Левковицька сільська бібліотека, її завідуюча Марина Черниш та учасники художньої самодіяльності підготували зустріч в літературно-музичній світлиці та представили слухачам програму «Жіноча доля у творчості Тараса Шевченка».

Центральна бібліотека району запросила молодь М.-Коцюбинського на літературно-мистецький вернісаж «Мистецька спадщина Т.Шевченка» та літературну годину «Ми на вічнім шляху до Шевченка».

В Боромиках бібліотека та учасники художньої самодіяльності будинку культури запропонували односельцям комплексну програму, присвячену творчості Великого Кобзаря, до якої увійшла презентація книжково-ілюстративної виставки «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття», підготовленої бібліотекарем Зінаїдою Харченко, літературна година «Почитаймо рідне слово зі сторінок «Кобзаря», молодіжна літературна подорож «Наш край – історії скарбниця, тут б’ється серце Кобзаря». Учасники аматорського колективу будинку культури від щирого серця подарували глядачам концертну програму «Весняний настрій».

Марія Городня, провідний методист ЦБС – за повідомленнями працівників бібліотечних закладів району

Кiлькiсть переглядiв: 521

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.