«Чорнобиль – сльози нашої землі»

«Чорнобиль – сльози нашої землі» –

на засідання літературно-мистецької вітальні «Краяни» під такою назвою запросили учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС в Павлівці. Низько вклонилася громада тим, хто прийняв на себе удар страшної екологічної катастрофи. Своїми спогадами поділилися Володимир Головненко, Віктор Головненко, Володимир Сьома, Микола Дорошок.

Вшанувати подвиг тих, хто захистив землю від атомного вогню у квітні 1986-го, завітали мужні захисники, що боронять українську землю від воєнного вогню сьогодні, –Олександр Годун та Юрій Семененко, учасники антитерористичної операції на сході України.

Чорнобиль – нестерпний біль, невигойна рана на тілі всієї планети. Він не знає ні минулого, ні часу, ні кордонів. Саме про цей біль розповідає розгорнута книжково-ілюстративна виставка «Чорнобиль… Біль і пам'ять вічні», представлена завідуючою бібліотеки Ольгою Соколенко. Учасники вітальні «Краяни» розповіли про чорний чорнобильський день, що розлив свою біду на весь світ, про подвиг ліквідаторів цієї біди, про гіркі наслідки всесвітньої катастрофи. Олександра Баран (Новоселівка), Віра Чуприна (Киселівка), Тетяна Желада (Терехівка), Тетяна Косенко та Алла Пархоменко (Павлівка) нагадали гостям вітальні імена українських та світових письменників, що не стояли осторонь болючої чорнобильської теми: Івана Драча та його «Чорнобильську мадонну», Ліну Костенко та її «Атомний Вій опустив бетонні повіки», Бориса Олійника «Сім», твори Миколи Сингаївського «Обпалена мужність» та Дмитра Павличка «Листок», Юрія Щербака «Чорнобиль», Володимира Яворівського «Марія з полином у кінці століття». Щемом у серці відгукувались цього дня пісні: «Знак біди» (М.Ткач – О.Осадчий), «На Чорнобиль журавлі летіли» (О.Білаш – Д.Павличко), «Слава героям Чорнобиля» (С.Нагорнюк), виконані учасниками вітальні.

І все це – застереження, бо все ще гудуть чорнобильські дзвони. Тривогою і болем все ще наповнені їхні звуки і в унісон б’ються із серцями тих, хто захищав нас від атомної біди – Володимира Головненка, Віктора Головненка, Володимира Сьоми, Миколи Дорошка. В їх розповідях – голоси Чорнобиля, катастрофи, яка вразила світ, але не повинна повторитись.

Із засідання літературно-мистецької вітальні «Краяни». с. Павлівка

засідання літературно-мистецької вітальні «Краяни»засідання літературно-мистецької вітальні «Краяни» засідання літературно-мистецької вітальні «Краяни» засідання літературно-мистецької вітальні «Краяни» засідання літературно-мистецької вітальні «Краяни»

Кiлькiсть переглядiв: 752

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.