Бібліотечний тиждень: 13-19.02.17 р. Інформаційний огляд

З метою сприяння патріотичному вихованню населення району, популяризації Чернігівського краєзнавства та доблесних сторінок нашої історії, центральна районна бібліотека залучила краян до участі у загальнорайонній бібліотечній краєзнавчо-пошуковій експедиції «Лицарі воїнської доблесті», яка організовує свою роботу протягом року. Воїни-афганці і сьогодні не втрачають бойового братства, займають активну життєву позицію, ведуть спільну роботу з бібліотечними закладами району. Книжкові виставки, експозиції друкованих та документальних матеріалів, виставки світлин розповідають відвідувачам бібліотек про важкі воєнні дороги Афганістану та непомірно важкий тягар родин, які чекали вісточки з далекої країни. Саме це зуміли показати у Халявинській та Шибиринівській бібліотеках під час уроку патріотизму «Пекучий молох чужини» (14.02, 15.02), Мньовській – під час вшанування «Хай доля буде війни» (15.02), Хмільницькій сільській бібліотеці – під час презентації фотодокументальної експозиції «Афганістан: осколки пам’яті» (13.02). Терехівська та Малинівська бібліотеки в рамках районної бібліотечної акції «Добром зігріте серце» воїна-афганця Петра Балагуру відвідали вдома та організували його вшанування (15.02). Бібліотечні акції «Солдат війни не обирає» організували Киселівська та Хмільницька бібліотеки (14.02).

Петрушинська сільська бібліотека та її завідуюча Надія Логвиненко разом із працівниками клубу запросили на зустріч із Віталієм Володимировичем Четирусом учнів місцевої школи (11.02). Надія Логвиненко презентувала розгорнуті бібліотечні експозиції. Віталій Четирус поділився своїми спогадами та роздумами.

На запрошення Світлани Семенець, завідуючої Киїнської сільської бібліотеки, до місцевої школи завітав учасник бойових дій в Республіці Афганістан, кандидат історичних наук, завідуючий кафедрою Чернігівського НПУ ім. Т.Г.Шевченка, Юрій Русанов (14.02). Побував Юрій Анатолійович і у Старобілоуській бібліотеці на зустрічі з молоддю, організованій Любов’ю Макеєнко (15.02).

Зустріч із матір’ю загиблого воїна Анатолія Паца «Час і досі не загоїв рани» відбулася у Лукашівці (16.02). Зі щемом у серці про загиблого в далекому Карабаху сина вела розповідь мати – Любов Пац. Бібліотека презентувала розгорнуту експозицію матеріалів про воїна-земляка, на згадку подарувала матері пам’ятний буклет, присвячений короткому, але звитяжному життю Анатолія. Учасники зустрічі відвідали могилу, де похований Анатолій Пац, поклали квіти та вшанували хвилиною мовчання.

Книжково-документальну експозицію «Ветерани завжди на передовій життя»презентувала центральна бібліотека району учасникам районних урочистостей, присвячених 30-річниці створення Чернігівської районної організації ветеранів України (17.02). Кращі друковані видання, альбоми, документи і матеріали було представлено на виставці, розміщеній у залі районної державної адміністрації. Розділи експозиції розповіли про віхи створення організації в різні роки, та розкрито основну мету її діяльності. Значна частина виставки – це вшанування ветеранів нинішнього покоління, всіх тих, хто пройшов горнило «афганської війни», учасників бойових дій на території інших держав, шана тим, хто чесно і віддано бореться у зоні АТО на сході нашої держави.

Працівники бібліотечних закладів району ведуть спільну плідну роботу з районною і місцевими ветеранськими організаціями. З нагоди свята Подякою райдержадміністрації було відзначено Валентину Бабич, завідуючу Роїщенської сільської бібліотеки, голову первинної організації ветеранів. Наталію Мацько, завідуючу Халявинської бібліотеки, голову місцевої волонтерської організації, відзначено цінним подарунком.

Халявинська сільська бібліотека та її завідуюча Наталія Мацько налагодили спільну роботу з волонтерською організацією. 13 – 16 лютого відбулася чергова бібліотечно-волонтерська акція. Зібрані громадою речі першої необхідності, гігієнічні засоби, продукти харчування переправлено жителям обстріляної бойовиками Авдіївки.

Вшануванні пам’яті героїв Небесної Сотні відбулися в Андріївці (18.02). Бібліотекар Ніна Мосійчук та колектив місцевої школи організували урок мужності «Уклін живим, загиблим слава». Бібліотека презентувала книжкову виставку та фотоекспозицію про учасників подій на Майдані. На честь Героїв Небесної Сотні відбулися спортивні змагання – волейбольний турнір на кубок В.Єреми. У ході наполегливої спортивної боротьби визначилися переможці – кубок залишився у андріївських волейболістів.

Славі героїв Майдану присвятили бібліотечні заходи у Михайло-Коцюбинському 17 лютого. Центральна бібліотека району та районна бібліотека для дітей запросили юнацтво на вечір патріотичної книги «Прийди до мене, Україно, благослови добром мене» та на урок патріотизму «Вічна слава хоробрим».

Левковицька сільська бібліотека взяла участь у роботі сходу сільської громади (16.02). Бібліотекарем Мариною Черниш було презентовано матеріали про доблесні солдатські дороги земляків та героїв Небесної Сотні.

Все більшої популярності серед відвідувачів бібліотек набуває День святого Валентина. На вечір-елегію «Любов – прекрасне почуття» запросила Жукотківська бібліотека (14.02). Топчіївська та Серединська бібліотеки зустрічали молодь і дорослих у літературній кав’ярні «Заповіти любові»та запропонували вікторини, цікаві конкурси, ліричні розповіді (14.02).

13 лютого приміщення Лукашівської сільської бібліотеки перетворилося на світлицю. Свято «Для всіх закоханих» готували Надія Хромець, бібліотекар, та Григорій Ткаченко, директор ФГ «Напорівське». Приїхали і гості – аматорський колектив художньої самодіяльності Анисівського будинку культури з ліричним концертом під керівництвом Вікторії та Валерія Ігнатенків. Бажаючі мали змогу отримати поздоровлення та ліричні побажання від бібліотеки на виставці-побажанні «Бажаємо Вам…».

Книга – один із найцінніших винаходів людства. Без неї не можемо уявити своє життя, бо вона – постійний супутник для малечі, школярів, і для зрілої досвідченої людини. Саме тому 14 лютого в районній дитячій бібліотеці (М.-Коцюбинське) відзначали Міжнародний день дарування книги. Галина Полевик, заступник директора Чернігівської районної ЦБС по роботі з дітьми, ознайомила третьокласників з історією цього юного свята, нагородила найактивніших читачів подарунками. Діти охоче взяли участь у літературній грі «Ромашка-загадка».

Марія Городня, провідний методист ЦБС – за повідомленнями працівників бібліотечних закладів

Кiлькiсть переглядiв: 468

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.