Бібліотечний тиждень. Інформаційний огляд: 23 – 29.01.17 р.

До Дня пам’яті героїв Крут.

У сучасних суспільно-політичних умовах, коли Україна ціною людського життя виборює свободу і свою територіальну цілісність, пріоритетного значення набуває патріотичне виховання населення. Яскравий приклад тому – події, що відбувались 29 січня 1918 року на залізничній станції під Крутами.

Заклади Чернігівської районної ЦБС, організовуючи на території громад інформаційно-просвітницькі заходи, згадали про бій між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та 300-ми київськими студентами і гімназистами, що захищали підступи до Києва. Бій тривав протягом 5 годин і у перебігу військових дій вирішального значення не здобув, та у нашій свідомості набув особливого значення завдяки героїзму української молоді.

23 – 29 січня бібліотекарі презентували цикл книжково-документальних виставок-переглядів «Крути: Мужність, приречена на безсмертя», підкреслюючи, що ця історична подія знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців (Заклади ЦБС). Озвучену виставку-репортаж «Так творилась українська нація» представила центральна бібліотека району. Патріотичну годину «За честь, за право бути українцем» підготувала Слабинська сільська бібліотека, історичний хроноскоп «В борні за волю, за щастя люду» – Киїнська. Години історичної правди відбулися у Кувечицькій бібліотеці («Пам’яті героїв Крут»), Черниській («Не стерти в пам’яті світлі імена»), Довжицькій («За Україну, за її долю»), Павлівській («Крути: незгасна пам'ять»). На години пам’яті, години вшанування героїв, уроки мужності спільно зі школами та будинками культури запросили в Іванівці («Крути: Трагедія. Подвиг. Пам'ять»), Халявині, Т.Слободі («Крути – смолоскип у майбутнє»), Андріївці, Анисові («На Аскольдовій могилі»), Левковичах («Герої Крут для нащадків взірець»), Новому («Кров і цвіт української нації»). За участі відомої поетеси та громадської діячки Надії Галковської відбулася музично-поетична година «Бій під Крутами: відомі й невідомі сторінки» у Рудці. Пльохівська бібліотека до участі в заходах запросила учасника АТО Миколу Івановича Дудукала.

Киїнка

Пльохівська бібліотекаПльохівська бібліотека

До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту.

27 січня світ вшанував Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Зберігаючи пам'ять тих страшних подій, Льгівська та Андріївська бібліотеки організували для односельців заходи, на яких розповіли, як в газових камерах та крематоріях концентраційного табору «Аушвіц-Біркенау» (Освенцім) фашистами було знищено понад мільйон євреїв, радянських військовополонених, представників польської інтелігенції. Документальний фільм, представлений Андріївською бібліотекою, розповів глядачам, що за різними даними, в таборі загинуло від півтора до двох мільйонів людей різної національності, у тому числі близько 15 тисяч радянських громадян. В боях за звільнення Освенціма загинули ще понад 200 наших солдатів і офіцерів. Присутні на заходах вшанували пам'ять жертв Голокосту.

За повідомленнями працівників бібліотечних закладів –

М.Городня, провідний методист ЦБС

Кiлькiсть переглядiв: 558

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.