Бібліотечний тиждень: 28.11 – 4.12.2016 р. Інформаційний огляд

Щороку 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. В цей день бібліотеки району будують свою роботу як застереження і нагадування про необхідність для сучасності зупинити розповсюдження епідемії. І цього року для читачів розгорнулися книжкові виставки-застереження, інформаційні викладки, озвучені виставки-поради: «Молоді про СНІД» (заклади ЦБС); зустрічі з медичними працівниками «Ми за здоровий спосіб життя» (Новоселівка), «Здоров’я – понад усе» (Павлівка); огляди літератури «Альтернатива шкідливим звичкам – книга» (Красне), година-застереження «Ми – проти СНІДу» (Пакуль). Поряд із традиційними в роботі бібліотек мають місце інтерактивні, інноваційні, емоційно насичені форми роботи із застосуванням комп’ютерних технологій. До уваги читачів відділу обслуговування ЦРБ та Олишівської бібліотеки стали слайд-бесіди, шок-уроки, мультимедійні вікторини.

Комплекс заходів «Зроби свій вибір» у Всесвітній день боротьби зі СНІДом для учнівської молоді організували Киїнська сільська бібліотека-філія та місцева школа. Мета заходів – привернути увагу юнаків та дівчат до глобальної проблеми не тільки нашої держави, а й усього людства, адже, як стверджує Всесвітня організація охорони здоров'я, офіційно зареєстровано вже понад 40 мільйонів ВІЛ-інфікованих та 16 мільйонів померлих від даної хвороби. Насиченим корисною інформацією став цей день: Світлана Семенець, завідуюча сільської бібліотеки, запросила старшокласників на бібліотечну годину «Будеш знати – будеш у безпеці»; педагог-організатор Світлана Ступницька та Рада УО «Лідер» організували акцію «Стрічка-символ боротьби – символ-оберіг»; класні керівники залучили учнів до інформаційних хвилинок «Цінність знань про здоровий спосіб життя»; шкільний бібліотекар Олена Савченко оформила викладку інформаційних матеріалів «1грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом»; практичний психолог школи Олексій Ковда провів тренінг на якому юнацтво було ознайомлено з результатами попереднього анкетування про обізнаність з проблеми ВІЛ/СНІДу, розглянуто способи передачі вірусу, сформульовано поради, які допоможуть молоді звести можливість зараження до мінімуму, проведено вправи «Ситуації, в яких ми ризикуємо», «Чи відповідальна людина за наслідки своїх дій?», складено «Пам’ятку безпеки».

2 грудня центральна бібліотека району разом із краєзнавцями запросили громаду на вечір-портрет «Подвижник апостольської праці», присвячений 210-й річниці від дня народження Пилипа Морачевського, просвітителя, педагога, письменника та книгознавця, першого перекладача Нового Завіту та Псалтиря українською літературною мовою, уродженця села Шестовиця. Вшанувати його славне ім’я та справи громадськість зібралася у великій залі районної державної адміністрації. До справи долучилися представники обласного історичного музею ім. В.Тарновського на чолі з Світланою Половніковою, старшим науковим співробітником музею, представники нащадків роду Морачевських – Тетяна Котенко з м. Києва та Василь Шумський із Седнева, Андрій Курданов, голова районної організації Національної спілки краєзнавців України, Ольга Сірик, краєзнавець із Шестовиці, дослідниця роду Морачевських.

Учасників вечора-портрета ознайомилися із озвученою експозицією книжково-документальних та фотоматеріалів «Пилип Морачевський: Усе минеться, лише правда зостанеться», на якій було представлено друковані видання та історико-краєзнавчі матеріали обласного історичного музею ім. В. Тарновського, обласної наукової бібліотеки ім. В. Короленка, центральної районної бібліотеки та краєзнавців району. Цікаві сторінки життя Пилипа Морачевського розкрилися під час демонстрації відеофільмів «Будинок Дроздова» (із проекту «Невідомий Чернігів») та «Пилип Морачевський» із циклу «Відомі земляки».

У розкритті образу Пилипа Морачевського взяли участь ведучі вечора Олена Сердюк та Інна Шовкун, працівники центральної бібліотеки району, та колектив районної літературно-мистецької вітальні «Краяни».

Урочистості «Морачевські – славний український рід» продовжилися 3 грудня у Седневі в садибі Лизогубів вшануванням славного роду Морачевських та його представниці Олени Костянтинівни Шумської, яка цими днями відзначає свій 90-річний ювілей.

Бібліотечне обслуговування користувачів з особливими потребами для бібліотек району є доволі актуальною темою. Своє основне завдання книгозбірні району вбачають в забезпеченні доступу до інформації читачам з обмеженими можливостями, людям похилого віку. З цією метою в районі діє загальнорайонна бібліотечна акція «Добром зігріте серце», основним завданням якої є привернення уваги громади до людей цієї соціальної групи, виховання у підростаючого покоління почуття поваги, співпереживання та бажання допомогти у складній життєвій ситуації. Працівниками бібліотек здійснюється індивідуальне обслуговування односельців, які самостійно не можуть пересуватися, за місцем їх проживання, вдома.

В Міжнародний день інвалідів ця робота особливо активізувалася. Заклади ЦБС розгорнули роботу озвучених книжкових виставок «Передай добро по колу», «Повір у себе», «Дорога доброчинності», «Душі твоєї доброта», «Тріумф людського духу», ін. Свято доброти «Вам на скроні ліг сивини туман» організувала для своїх односельців Дніпровська бібліотека (2.12); відбулися уроки доброти «Оточимо турботою близьких» у Левковичах та «Навчи мене, ангеле, творити добро» у Мохнатині (3.12), підготовлені спільно з навчальними закладами.

За ініціативи в.о. директора ЦБС Оксани Колесник в рамках акції «Добром зігріте серце» вшанування 90-літнього ювілею Олени Костянтинівни Шумської, представниці роду Морачевських, відбулася в Седневі. Разом з працівниками центральної бібліотеки району та Седнівської бібліотеки-філії привітати ювілярку та поділитися своїми роздумами про славний український рід до садиби Лизогубів прийшли гості: Світлана Половнікова, старший науковий співробітник обласного історичного музею ім. В. Тарновського; Тетяна Луговська, завідуюча комплексу «Садиба Лизогубів»; отець Тимон, настоятель Седнівської Свято-Георгієвської церкви; Віра Іванівна та Володимир Іванович Шумські, представники роду Морачевських; громадськість селища та району. Світлана Чугай та Тетяна Мицу, місцеві поетеси, на честь родини подарували власні поезії, Зінаїда Лук’яненко, седнівська майстриня-вишивальниця, – чудову виставку вишиваних рушників та панно. Селищний аматорський колектив «Берегиня» та юні читці Седнівського навчально-виховного комплексу від душі вітали ювілярку та дарували їй чудові українські пісні та поезії.

З оглядом бібліотечних новин –

М.Городня, провідний методист ЦБС.

Кiлькiсть переглядiв: 553

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.