Урок-суд «Голодний смерч над Україною»

Мало знайдеться в історії не тільки України, а й світу таких трагедій, як голодомор 1932 – 1933 –го років. Він став національною катастрофою. За один рік загинула п’ята частина сільського населення України. Штучний голод, за різними оцінками, забрав від семи до десяти мільйонів життів українців. Люди вимирали цілими селами. Тож пам’ятаймо ту неймовірну ціну, яку заплатив наш народ за право жити.
До річниці голодомору Олишівська селищна бібліотека-філіал спільно зі школою підготувала та провела у приміщенні Олишівської ЗОШ для учнів та вчителів урок-суд «Голодний смерч над Україною».

Мета заходу - вшанувати пам’ять про тих, хто загинув у ті страшні часи , знати масштаби трагедії, внаслідок якої в мирний час загинули мільйони українців.

Бібліотекарка представила запрошеним виставку-нагадування «Землі моєї ревний біль і жаль» та запросила ознайомитися зі стендом «Отой проклятий 33-й рiк?» та розповіла дітям, що голод не був наслідком стихійного лиха, посухи чи неврожаю, а мав суб'єктивну причину-злу волю купки вождів і запропонувала взяти участь в акції«Україна пам'ятає- світ визнає!» та створити «Дошку пам'яті», на якій записати спогади очевидців про голодний 33-й рік, які діти зібрали під час пошукової роботи.

Зворушлово читали вірші А. Листопад старшокласники. А спогади про страшні роки голоду в Олишівці Ганни Семенівни Стеценко(1922 р.н.), які записала та прочитала завідувачка селищної бібліотеки, примусили здригнутися від жаху всіх. Свіча поминальної молитви горіла і запалила свічу пам'яті в серці кожного з присутніх…

Пом’янемо мільйоннії жертви,
Які голодом винищив кат
В тридцять третьому році що вмерли,
І лишились лежать коло хат.

Завідувачка Олишівської селищної бібліотеки-філіалу: Тетяна Шеремет.

Кiлькiсть переглядiв: 668

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.