Повернутися до звичайного режиму

Бібліотечний тиждень: 8 – 14.05.2017 р. Інформаційний огляд

Комплекс заходів, присвячених 72-й річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, Дню пам’яті та примирення присвятили заклади централізованої бібліотечної системи. Матеріали циклу озвучених книжково-документальних виставок та експозицій «Немеркнуче світло Великого Подвигу», презентованих центральною районною бібліотекою та її філіями, розкрили сторінки Другої світової, розповіли про гідний подвиг усього українського народу та внесок наших земляків у загальну справу борців проти злочинної природи війни. На території сільських громад відбулися урочисті акції вшанування ветеранів війни «Земний уклін тобі, Солдате» (Левковичі), «Діти війни» (Количівка), «Вклоняємось доземно ветеранам» (Черниш, Клочків). На день історичної дати «Друга світова – час і пам'ять» та «Тих переможних днів ніколи не померкне велич» запросили центральна бібліотека району у Михайло-Коцюбинському, Серединська, Топчіївська бібліотеки-філії. Вахти пам’яті «Полеглим в боях вічна слава» та «Не заросте колючим терном пам'ять про полеглих і живих» разом зі школами та активами громади організували Боромиківська та Рудківська сільські бібліотеки. У Новоселівській та Киселівській бібліотеках реквієм пам’яті відвідали діти сусіднього Вознесенського. Літературні та меморіальні реквієми «В цей день святий схиліть чоло перед поколінням мужніх», «З тобою, роде мій орлиний, іду дорогами війни», «Тільки тим історія належить, хто за неї бореться й живе», «Хай доля буде без війни» відбулися у Пісках, Павлівці, Слабині, Смолині, Седневі, Брусилові, Халявині, Новому та ін.. Славній історичній даті приурочили жителі Кувечич День села, активною учасницею і організаторкою якого стала сільська бібліотека.

/Files/images/2017/8-1405/Количівка 1.jpg/Files/images/2017/8-1405/Количівка 2.jpg/Files/images/2017/8-1405/Топчіївка.jpg /Files/images/2017/8-1405/Ведильці.JPG /Files/images/2017/8-1405/Новоселівка 1 (1).JPG/Files/images/2017/8-1405/Новоселівка 3.JPG/Files/images/2017/8-1405/Новоселівка 4.JPG/Files/images/2017/8-1405/Новоселівка 6.JPG/Files/images/2017/8-1405/Піски 1.JPG/Files/images/2017/8-1405/Піски 4.JPG/Files/images/2017/8-1405/Піски 6.JPG /Files/images/2017/8-1405/Піски 5.JPG

У Шестовиці відкрили Книгу Пам’яті сільської громади. Використовуючи архівні документи Інтернет-сайтів, Книгу Пам’яті по Чернігівській області, свідчення односельців щодо загиблих на фронтах Другої світової війни, у Чернігівському районі відкрили вже другу Книгу Пам’яті про воїнів-земляків та бойові нагороди ветеранів війни.

/Files/images/2017/8-1405/шестовиця 3.jpg/Files/images/2017/8-1405/шестовиця 2.jpg

Із жовтня минулого року, коли голова районної краєзнавчої організації Андрій Курданов передав Шестовицькій громаді виявлені документи та уточнені списки, місцевий осередок ветеранської організації на чолі з Ольгою Сірик і краєзнавець Юрій Ярошенко внесли чимало доповнень до списку, розшукали фотографії воїнів та ветеранів.

«Миру – бути!» – під таким гаслом пройшли заходи в Олишівці, присвячені 72-й річниці Перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні, Дню пам’яті та примирення.

/Files/images/2017/8-1405/Ол. 1.jpg/Files/images/2017/8-1405/Ол. 3.jpg /Files/images/2017/8-1405/Ол. 2.jpg/Files/images/2017/8-1405/Ол. 5.jpg

Мов журавлиний клин, летять роки. Пам'ять торкається чорними крилами самого серця, будить вдячність і любов до тих, хто захистив нас, хто здобув перемогу над ненависним ворогом – нацистськими загарбниками.

Щоб вшанувати пам'ять загиблих у роки Другої світової війни, подвиг та жертовність військових і цивільних, Олишівська селищна бібліотека-філія ЦБС розгорнула книжкову виставку-хроніку «Подвиг. Пам'ять. Життя», доповнену інсталяціями і світлинами часів Другої світової війни із сімейних архівів односельчан.

Перший розділ виставки знайомить зі сторінками історії періоду Другої світової війни та роками нацистської окупації в Україні. Дізнатися про героїчні подвиги наших дідів та прадідів запрошував другий розділ виставки, на якому було представлено матеріали краєзнавчо-пошукової експедиції «Війна в долі моєї родини», яку проводить бібліотека. Багато документів – оригінали. Один із них – газета «Голос колгоспника» за 11 березня 1945 року, де розміщено листа нашого односельця – Героя Радянського Союзу капітана Анатолія Галецького зі Східної Прусії своїм батькам, рідним, а також землякам.

Особливо зворушив відвідувачів виставки розділ «Ви – перемогли. Ми – пам'ятаємо», адже юні знайшли серед представлених на виставці матеріалів фото своїх дідусів та бабусь, дорослі – своїх батьків, які пройшли нелегкими дорогами тієї страшної війни.

Маленькі олишівці взяли участь у майстер-класі з флористики «Мак – квітка миру». Кожен учасник мав змогу виготовити власноруч свою квітку.

Цікаво, емоційно, захоплююче дітлахи створювали патріотичне панно з аплікацій «9 травня. Миру – бути».

Серед відвідувачів виставки – голова Чернігівської районної державної адміністрації Віктор Корж та завідувачка відділу культури і туризму РДА Тетяна Мірошніченко.

Основна мета запропонованих селищною бібліотекою заходів – показати відвідувачам, якою великою ціною нашому народу дісталася Перемога і ще раз нагадати, що цей всесвітньо-історичний подвиг не згасне у віках, він назавжди залишиться у вдячній пам`яті людства. (Тетяна Шеремет, завідуюча Олишівської селищної бібліотеки-філії ЦБС).

«Згадаємо всіх поіменно». 9 травня в селах Ладинка і Друцьке відбулася поминальна панахида по загиблих у роки війни односельчанах та мітинг-пам’яті. З вітальним словом до присутніх звернулись Олена Хоменко та Лідія Гаєвська.

/Files/images/2017/8-1405/Ладинка 1.JPG/Files/images/2017/8-1405/Ладинка 2.JPG/Files/images/2017/8-1405/Ладинка 3.JPG/Files/images/2017/8-1405/Ладинка 7.JPG

Хвилиною мовчання було вшановано загиблих воїнів в роки Другої світової війни. До Обелісків Слави, могил невідомих солдат та пам’ятного знаку монітору «Смоленськ» було покладено вінки та квіти. Літературно-музичну композицію «Великий подвиг нашого народу» підготували учні школи, книжково-документальну виставку «Велика Перемога» презентувала Надія Пищик, завідуюча Ладинської бібліотеки-філії.

Подарунки від ТОВ «Агрофірми «Іванівка-АГ» і квіти було вручено учаснику війни Лугині Марії Костянтинівні (з нагоди 85-річчя) та учаснику АТО Шидловському Сергію.

Олена Хоменко та Лідія Гаєвська вітали вдома тих, хто не зміг прийти на урочистості – учасника бойових дій Другої Світової війни Коваля Василя Васильовича, 90-річну Ісаєнко Валентину Григорівну, 94-річну Товстогон Меланію Денисівну, вручили їм подарунки від виконкому Іванівської сільської ради та ТОВ «Агрофірми «Іванівка-АГ». (Надія Пищик, завідуюча Ладинської бібліотеки-філії ЦБС).

«День пам’яті, день Перемоги». Війна – це завжди трагедія. Сьогодні ми звертаємося до історії, щоб зачерпнути сил із джерел стійкості та нескореності. Молоде покоління має знати та пам’ятати героїчне минуле своєї країни.

Зранку 9 травня, незважаючи на похмуру дощову погоду, вшанувати пам'ять своїх земляків до обеліску Слави в Петрушині прийшли діти, молодь, люди похилого віку.

/Files/images/2017/8-1405/Петрушин 1.JPG/Files/images/2017/8-1405/Петрушин 2.JPG/Files/images/2017/8-1405/Петрушин 3.JPG/Files/images/2017/8-1405/Петрушин 4.JPG

Отець Олексій відправив поминальну службу по загиблих воїнах. Урочистий мітинг розпочав голова сільської ради Євгеній Питинський, згадавши поіменно всіх жителів села, котрі не повернулись із війни, та воїнів, які загинули під час визволення Петрушина і поховані в братській могилі. Громада вшанувала героїв хвилиною мовчання та покладанням квітів. Неабияк зацікавила присутніх фотовиставка «Подвиг залишиться у віках», де сільська бібліотека презентувала фотографії ветеранів Другої Світової війни і вдів загиблих та друковані матеріали «Село Петрушин в роки війни». Бібліотекар Надія Логвиненко з учнями початкових класів місцевої школи підготували вірші воєнних років. У виконанні ансамблю «Журавка» (керівник Н.Приходько) прозвучали патріотичні пісні.

На завершення присутніх пригощали солдатським кулешем. Солдатська вдова Качна О.О. та сімʼї загиблих отримали подарунки від місцевих підприємців та від сільської ради. (Надія Логвиненко, бібліотекар Петрушинської бібліотеки-філії ЦБС).

«Друга світова – час і пам'ять». 8 травня у Михайло-Коцюбинському великою громадою відзначали День пам’яті та примирення. Урочистості розпочалися пам’ятною ходою. Учні гімназії тримали в руках портрети солдат-переможців, настоятель церкви Покрови Пресвятої Богородиці отець Сергій відслужив літію по загиблих воїнах. За мирне небо й нетлінний подвиг дякували ветеранам голова Михайло-Коцюбинської об’єднаної територіальної громади Микола Завальний та голова Чернігівської районної організації ветеранів Анатолій Скуратович. З поетичним словом до односельців і гостей звернувся батько загиблого героя Микола Томилко, авторський вірш прочитала Наталія Сапун. Про спогади сімнадцятирічного юнака, якому довелося бачити Другу світову війну на власні очі, розповів ветеран. Пам’ять померлих воїнів вшанували хвилиною мовчання, живі квіти лягли до меморіалів – як нагадування сучасникам про ціну мирного неба над головами.

/Files/images/2017/8-1405/М-К 1 (1).JPG/Files/images/2017/8-1405/М-К 2 (1).JPG/Files/images/2017/8-1405/льгів.JPG/Files/images/2017/8-1405/М-К 3.JPG/Files/images/2017/8-1405/М-К 5.JPG/Files/images/2017/8-1405/М-К 6.JPG

Продовжились урочистості оглядом виставкових комплексів. Їх готували ретельно, відповідально, а найголовніше – творчо. Звідси – було на що і подивитися, і що показати. Радо зустрічали гостей Андріївська, Ведильцівська, Жукотівська, Кархівська, Левковицька, Пльохівська, Шибиринівська громади. Працівники бібліотеки презентували для односельців книжкову виставку «Роки війни – століття пам’яті». Особливою увагою користувалися матеріали про сучасних захисників «України вірнії сини». Ними цікавились і дорослі, й найменші жителі громади. Діти узагалі по-своєму осмислювали тему війни і миру. Свідченням того були малюнки, музичні й танцювальні виступи вихованців Михайло-Коцюбинської школи мистецтв. Пам’ять, подвиг, єдність і мир – усе живе в серці сучасного українця. Концертна програма, яку підготували працівники культури, зворушила глядачів і змусила замислитись над вічними цінностями життя. (Олена Сердюк, Інна Шовкун, центральна бібліотека району, смт М.-Коцюбинське).

«Пошана через пам'ять». В Киїнській територіальній громаді пройшла низка заходів до Дня пам’яті та примирення та з нагоди 72-ї річниці перемоги над нацизмом в Другій світовій війні. Сільський голова Людмила Хомазюк, директорка школи Тетяна Дудчина, заступник директора з виховної роботи Людмила Лисенко, завідуюча сільської бібліотеки Світлана Семенець, учні школи привітали ветеранів Валентину Британ, Олександра Руденка, Івана Самойленка, вдову Уляну Годун з нагоди свята врученням вітальних листівок, медалей «70 років Перемоги», подарунками. Учні школи поклали вінки та квіти до місць поховання загиблих односельців. Керівник гуртка Ірина Полулях провела з учнями акцію «Маки пам’яті». Сільська бібліотека та її завідуюча Світлана Семенець для учнів 10-11 класів провела конференцію «Чернігівщина в роки війни». Екскурсію до військового музею м.Чернігова організували для школярів 5-6 класів класні керівники Світлана Ступницька та Наталія Михаленко. Також старшокласники переглянули документально-художні фільми із циклу «Уроки Другої світової». Шкільний бібліотекар Олена Савченко презентувала викладку матеріалів «Пам’ятай уроки минулого заради щасливого майбутнього». Із учнями школи зустрівся учасник бойових дій на сході України Юрій Савченко.

/Files/images/2017/8-1405/Киїнка 1.JPG/Files/images/2017/8-1405/Киїнка 2.JPG/Files/images/2017/8-1405/Киїнка 3.JPG/Files/images/2017/8-1405/Киїнка 4.JPG

9 травня відбувся урочистий мітинг біля обеліска слави. Ведучі заходу Анжела Мекшун та Юрій Андріянець, ансамбль «Айя», вокальна студія «Зіронька» (керівник Ганна Опанасенко), хоровий колектив Центру дозвілля для молоді (директор Катерина Топіха), духовий оркестр школи (керівник Лідія Плоска) вітали учасників мітингу. Зі словами подяки до сивочолих ветеранів. вдів та дітей війни звернулася очільник територіальної громади Людмила Хомазюк та настоятель Святомиколаївської церкви отець Георгій. (Світлана Семенець, завідуюча Киїнської бібліотеки-філії ЦБС).

Марія Городня, провідний методист ЦБС – за повідомленнями організаторів заходів

Кiлькiсть переглядiв: 1114

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.