Любецький шлях: православні святині Чернігівського району

Днями в Чернігівському районі відкрився туристичний сезон. Розпочався захід презентацією одного з 10 туристичних маршрутів – «Любецький шлях: православні святині Чернігівського району» в Новому Білоусі, де працівники відділу культури і туризму райдержадміністрації презентували збірник «Дерев’яні храми Чернігівського району», виданий за сприяння Чернігівської райдержадміністрації. Бібліотекар Новобілоуської бібліотеки-філії представила увазі гостей розгорнуту виставку краєзнавчої літератури, присвячену книговидавничій діяльності в Чернігівському районі. Також було представлено виставки творчих робіт місцевих майстрів, узагальнену інформацію про туристичний потенціал Чернігівського району і, звичайно ж, одну з найстаріших культових споруд — дерев’яну Троїцьку церкву, зведену наприкінці XVII ст. Представники ЗМІ, громадських організацій області та району, науковці, місцеві мешканці стали учасниками урочистого відкриття в Новому Білоусі інформаційного стенда про знакові події з життя населеного пункту, його історії, видатних земляків «Село на нашій Україні. Новий Білоус».

Учасники заходу під час подорожі мали змогу познайомитися з історією й інших населених пунктів, розташованих на Любецькому шляху, та оглянути культові будівлі: Михайло-Георгіївську церкву (ХХ ст.), прикрашену розписними іконами, які створила місцева художниця Валентини Гончар, у Рудці; Свято-Покровську церкву в Мохнатині, де знаходиться чудотворна ікона Мохнатинської Богоматері, образ якої прославився в Мохнатині 1691 року; церкву Різдва Пресвятої Богородиці в Довжику та дерев’яну церкву Святого Духа в Кувечичах (ХІХ ст.). Місцеві священики провели невеличкий екскурс щодо історичного розвитку церков, розповіли про особливості релігійного життя прихожан. Цікавою була розповідь про священика, науковця та дослідника Костянтина Карпинського, пам’ятна дошку на честь якого цього дня була встановлена на церкві в с. Рудка.

Не залишив байдужими і меморіальний захід у Кувечичах, приурочений трагічній події в історії села: саме 28 квітня цей населений пункт був повністю спалений нацистськими окупантами.

Також на пам’ять про історичні події Другої світової війни біля Кувечицької школи відкрили інформаційний стенд «154-й пересувний польовий госпіталь у с.Кувечичі. 25 вересня – 15 грудня 1943».

Завершився захід на Довжицьких озерах, де учасники відчули себе справжніми туристами, скуштувавши смачної юшки.

Цей захід відбувся за сприяння районної державної адміністрації, Новобілоуської, Рудківської, Мохнатинської, Довжицької та Кувечицької сільських рад, депутата обласної ради І.В. Базалінського та депутата районної ради М.М. Купрієнка.

За інформацією відділу культури і туризму Чернігівської райдержадміністрації

конференцияконференцияконференцияконференцияконференция

Кiлькiсть переглядiв: 957

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.