Повернутися до звичайного режиму

Бібліотечний тиждень: 24 – 30.04.17 р. Інформаційний огляд

Трагічні сторінки чорнобильського лиха, що прокотилося по долях жителів Чернігівського району, розкрили заклади ЦБС у дні 31-х роковин Чорнобильської трагедії. Бібліотеки запропонували своїм відвідувачам комплексні книжково-ілюстративні виставки, фотоекспозиції, огляди документальних матеріалів, перегляди літератури. Разом із громадою вшанували пам'ять тих, кого обпік чорнобильський атомний пил, низько вклонилися тим, хто віддав своє здоров’я і життя заради приборкання всесвітнього техногенного лиха, у Павлівці під час зустрічі з мужніми «…пливе над краєм біди чорнобильської дзвін». У Смолині, Слабині, Боромиках, Анисові, Киселівці, Дніпровському, Пісках, центральній дитячій бібліотеці односельців запросили на години пам’яті та уроки мужності «Чорнобиль був, Чорнобиль попередив», «Чорнобиль – скорбота пам’яті людської», «Голосить дзвін, стривожений у квітні», «Порожня зона.., край мовчання». У Хмільниці та Левковичах відбулися години-реквієми «Ти відомий усьому світові не ім’ям своїм, а бідою»; у Ведильцях – літературна презентація «Долі, обпалені Чорнобилем: Чернігівський район». Пакульська сільська бібліотека разом із учнями школи та педагогічним колективом організували урок пам’яті «На Чорнобиль журавлі летіли». У рамках бібліотечного проекту «Добром зігріте серце» працівники Брусилівської, Малинівської, Терехівської, Мньовської та інших сільських бібліотек відвідали учасників ліквідації аварії на ЧАЕС вдома та вшанували їх мужність.

«Долі, обпалені Чорнобилем: Чернігівський район» – книга, яку написало життя. У кожної книги є автор, іноді їх може бути кілька. А є видання, котрі пише саме життя. У 2016 році, до 30-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС в Чернігівському районі побачила світ особлива книга – «Долі, обпалені Чорнобилем: Чернігівський район». Її підготували до друку працівники Чернігівської районної бібліотечної системи разом із краєзнавцями району, зібравши та узагальнивши спогади жителів про чорну весну 1986 року.

26 квітня в М-Коцюбинському бібліотекар відділу обслуговування ЦРБ Олена Сердюк презентувала краєзнавче видання тричі. Перша презентація відбулася на засіданні виконкому М-Коцюбинської селищної ради. Було продемонстроване документальне відео, зроблений огляд книжкової виставки. Присутні хвилиною мовчання вшанували загиблих і померлих в результаті аварії на Чорнобильській АЕС. Вдруге про краєзнавче видання Олена Вікторівна розповіла для клубних працівників М-Коцюбинської територіальної громади, які завітали до бібліотеки, щоб провести свою першу робочу нараду. А вже по обіді книга потрапила до учнів М-Коцюбинської гімназії, де окрім пізнавального відео, молодь змогла почути «живі голоси» книги. Учні уважно слухали уривки із спогадів очевидців. До розмови про трагедію приєдналися вчителі, котрі розповіли про свій власний Чорнобиль, отой, який досі живе в пам’яті. (Олена Сердюк, бібліотекар відділу обслуговування ЦРБ).

МКвідділМКвідділ

На вечір-реквієм «Чорнобиль: біль і гнів», запросили Киїнська сільська бібліотека, Центр дозвілля для молоді та Киїнська ЗОШ І-ІІІ ступенів. На захід завітали учасники ліквідації аварії на ЧАЕС Микола Корнієнко та Микола Шкляренко, які розповіли учням 8 – 11 класів проте, як проводились роботи в зоні атомного лиха. Завідуюча сільської бібліотеки Світлана Семенець презентувала книжкову виставку. Ведуча заходу Катерина Топіха, директор КЦДМ, нагадала присутнім імена всіх односельців – учасників ліквідації аварії, представила до перегляду фільм «10 фактів про Чорнобильську катастрофу». Аматорський ансамбль «Калинонька» (керівник Раїса Потій), учасниці ансамблю «Айя» (керівник Ганна Опанасенко), учениця 7-А класу Вікторія Шолох вшанували гостей пісенними та музичними творами. Гостям були вручені подяки від адміністрації школи за активну участь в патріотичному вихованні молоді та формування в дітей знань з екологічної безпеки. Хвилиною мовчання вшанували пам'ять про загиблих та померлих односельців-ліквідаторів. (Людмила Лисенко, заступник директора з виховної роботи Киїнської ЗОШ І-ІІІ ступенів).

киенкакиенкакиенка

Зустріч з ліквідаторами аварії на ЧАЕС в Олишівці. 26 квітня, у день роковин Чорнобильської трагедії, в читальній залі Олишівської селищної бібліотеки-філії відбулась зустріч-діалог «З чорним сонцем в синьому роздоллі».

31-й рік лунає чорнобильський дзвін над багатостраждальною Україною. Болить, не заживає чорнобильська рана. Чорнобиль пред’явив нам суворий рахунок, який вимірюється найдорожчим – людськими долями і життями.

Нині живими серед ліквідаторів аварії на ЧАЕС залишається все менше і менше. Тільки за 2016 – 2017 рік відійшли у вічність мужні ліквідатори-олишівці М.М. Близнюк, О.І.Ригаль, І.Ходот. Тоді, в далекому 1986 році, довелося стати в ряди тих, хто ліквідував наслідки катастрофи на атомній електостанції і олишівцям. І вони, як тисячі інших ліквідаторів, вирішували такі завдання, які до них ніхто ніколи в світі не вирішував. Вони вистояли. Втрималися. Перемогли. Відвертий діалог з юнацтвом вели ліквідатори С.І.Романченко, В.М.Зінченко, О.Г.Пасічний, О.П.Гуляй, Г.П.Назаренко. Зі щемом у серці згадували про дні Чорнобиля в своєму житті, про трагічні наслідки катастрофи, про необхідність берегти наше неповторне довкілля. Присутні на заході в скорботному мовчанні схилили голови та вшанували пам'ять загиблих та померлих учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Селищний голова С.В.Малець подякував ліквідаторам за те, що врятували не тільки нашу Батьківщину, а й увесь світ.

Мінорні мелодії пісень «Молитва», «Чорнобильська біда», «Чорнобиль» у виконанні працівників БК С.Постол та А.Богатир лунали залою, нагадуючи про ті страшні події 86-го. Прозвучало багато слів вдячності мужнім ліквідаторам від громади, і головні з них: «Спасибі за життя!»

Зрозуміти та осягнути ті події юнацтву та тим, хто знає про них лише зі сторінок книг, допоміг перегляд фільму «Ліквідатори: випробування атомом» про квітневі Чорнобильські події та ліквідаторів-олишівців, який створено за сприяння Чернігівської районної бібліотеки. Фільм містить хроніку подій 1986 року, спогади односельців, що побували в атомному горнилі.

Особливу увагу присутніх привертала до себе експозиція «Чорнобиль – живий плач мертвої зони», яку презентувала завідуюча бібліотеки Тетяна Шеремет.

До глибини душі учасників зустрічі вразила акція «Коло єднання» – як символ передачі естафети мужності старшого покоління молодшому, як символ вірності своєму українському народу. Ліквідатори разом з учнями Олишівської ЗОШ висадили декілька ялин біля селищної бібліотеки і заповіли берегти і доглядати ці деревця. (Тетяна Шеремет, завідуюча Олишівської селищної бібліотеки, Ніна Назаренко, директор Олишівського будинку культури).

Олишівка 2017Олишівка 2017Олишівка 2017

Година скорботи «Мужність, приречена на безсмертя» в Шестовиці. Пам'ять змушуює нас зупинитись і озирнутись в той страшний 1986-й… 31 рік минуло відтоді, а біль не вщухає, тривога не покидає людей. Ще довго ми будемо відчувати на собі наслідки трагедії, ще довго чутимемо її дзвони. До цієї дати в Шестовицькій бібліотеці-філії ЦБС презентовано книжкову виставку «Чорнобиль: гіркий спомин і вічний біль». На годину скорботи «Мужність, приречена на безсмертя» бібліотека та будинок культури запросили громаду та учнів місцевої школи, активними його учасниками стали сільський голова С.Медведєв, секретар сільської ради К.Попович, голова ветеранської організації О.Сірик. Зі своїми роздумами до присутніх звернулася К.Попович, та нагадала про героїчних людей, що приборкали смертельну стихію, працюючи в умовах небезпечного випромінювання, жертвуючи своїм здоров’ям і життям. Присутні переглянули слайди та відео про ЧАЕС, ознайомились із літературою, представленою на книжково-документальній експозиції, Ольга Сірик із натхненням прочитала поезії Івана Драча із чорнобильського циклу. (Тамара Мироненко, завідуюча Шестовицької бібліотеки-філії ЦБС).

У Рівнопільській бібліотеці відбувся вечір-спогад про велику трагедію – світову техногенну катастрофу 1986 року – «Голосить дзвін, стривожений у квітні». Захід проводився з метою осмислити та усвідомити масштаби трагічних подій, розбудити почуття відповідальності перед наступними поколіннями, виховувати глибоку повагу до людей, які віддали власне життя в ім'я майбутнього життя людства.

Під час проведення заходу були використані спогади про героїв Чорнобиля, огляд документальної хроніки, поезії. Ірина Вакулик, бібліотекар філії ЦБС, зробила огляд художньої літератури, присвячений Чорнобильській трагедії. Події, біль та гіркота тих років не залишили нікого байдужими. Присутні на заході доземно вклонилися усім тим, хто, ризикуючи своїм здоров'ям і життям, брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, відроджував і продовжує відроджувати до нового життя обпалену радіацією землю. (Ірина Вакулик, бібліотекар Рівнопільської бібліотеки-філії ЦБС).

«Гірчить Чорнобиль, крізь роки гірчить…»– на годину пам’яті під такою назвою Петрушинська бібліотека, сільський клуб та школа запросили громаду, аби ще раз згадати про жахливу подію, яка сталася 26 квітня 1986 року. Про її наслідки – чорний біль нашої землі – розповіли Надія Логвиненко, бібліотекар філії ЦБС, Оксана Дубчак, вчитель історії місцевої школи та Наталія Приходько, завідуюча сільським клубом.

Присутні змогли переглянути відеофільми про Чорнобильську трагедію, яка залишається найбільшим горем для нас, українців, та відеопрезентацію про своїх односельців, котрі брали участь в ліквідації аварії на ЧАЕС. Надія Логвиненко презентувала книжково-ілюстративну експозицію «І пахне ядуче трава полинова». В рамках бібліотечного проекту «Добром зігріте серце» учасники години пам’яті відвідали вдома ліквідаторів аварії на ЧАЕС Володимира Цезаревича та Галину Андріївну Маковських, Сергія Володимировича Салія, вручили квіти, подарунки, сувеніри, які діти виготовили своїми руками, побажали міцного здоров’я, миру і злагоди. (Надія Логвиненко, бібліотекар Петрушинської сільської бібліотеки).

ПетрушинПетрушин Петрушин

Марія Городня, провідний методист ЦБС

за повідомленнями працівників бібліотечних закладів.

Кiлькiсть переглядiв: 1309

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.